Zeventig procent van de volwassen studenten aan hogeschool Odisee is bezorgd over hun financiën. Dat blijkt uit een bevraging van de hogeschool bij meer dan 850 studenten van 25 jaar of ouder. Meer dan de helft geeft aan dat de financiële tegemoetkoming van de overheid tijdens hun opleiding tekortschiet. Ook op vlak van mobiliteit en verlof voelen ze zich niet genoeg gesteund: “De motivatie om te studeren is groot, maar de financiële en administratieve struikelblokken staan de dromen van volwassen studenten nog te vaak in de weg.”
In het kader van haar infodag voor volwassenen nu zaterdag 27 januari hield hogeschool Odisee een bevraging bij haar volwassen studenten. Ruim 850 studenten van 25 jaar of ouder gaven een inkijk in welke drempels ze ervaren om verder te studeren. 7 op de 10 zeggen bezorgd te zijn over het financiële plaatje: zijn de studies niet te duur? Wat met mijn inkomen tijdens de periode dat ik studeer? Zal ik in mijn levensonderhoud en dat van mijn gezin kunnen blijven voorzien?
Frustrerende zoektocht naar ondersteuning
Marie Haeck (28) is één van hen. Ze zit in het derde jaar van de bacheloropleiding Verpleegkunde, maar botste de afgelopen jaren al tegen verschillende muren aan, op zoek naar financiële ondersteuning om de opleiding van haar dromen te kunnen volgen: “Verbazingwekkend genoeg vormde mijn eerder behaalde diploma Ergotherapie het grootste struikelblok. De switch naar Verpleegkunde was ‘niet groot genoeg’ om te kunnen aankloppen bij de VDAB voor een tussenkomst in het inschrijvingsgeld. Was ik een advocaat geweest die verpleegkundige wilde worden, had het wel gekund”, getuigt ze.